Για έναν κόσμο χωρίς χαρτιά, σύνορα, έθνη και καταπίεση

ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΧΑΡΤΙΑ, ΣΥΝΟΡΑ, ΕΘΝΗ  ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ

Η Σαναά Ταλέμπ είναι μια γυναίκα από το μαρόκο που ζούσε και εργαζόταν για 5 χρόνια στην ελλάδα χωρίς χαρτιά, μέχρι τη στιγμή που συνελήφθη και φυλακίστηκε στο κέντρο κράτησης ελληνικού. Μετά από παράταση του εξάμηνου κράτησής της ξεκινάει μαζί με συγκρατούμενές της αποχή συσσιτίου με αίτημα την απελευθέρωσή τους. Ύστερα από 5 μέρες αποχής, ενώ της είχε ανακοινωθεί ότι θα αφεθεί ελεύθερη, οι μπάτσοι την οδήγησαν στο αεροδρόμιο αφού είχε ξεκινήσει η διαδικασία απέλασής της. Όταν το αντιλήφθηκε, η Σαναά αντιστάθηκε με αποτέλεσμα να ξυλοκοπηθεί και να μεταφερθεί στα κρατητήρια της πέτρου ράλλη με τις κατηγορίες της απείθειας και καταστροφής περιπολικού. Η βασική αιτία που η Σανάα  στοχοποιείται είναι το γεγονός ότι αντιστάθηκε  και αγωνίστηκε για την ελευθερία της ενάντια στους ένστολους  υπερασπιστές των κρατών και των συνόρων. Το δικαστήριό της έχει οριστεί για τις 31/5/2016.

Στην Αμυγδαλέζα, στην Κόρινθο, στη Μορια, στην Ξάνθη, στο Παρανέστι, σε όλο τον ελλαδικό χώρο, μετανάστες/στριες φυλακίζονται επειδή δεν έχουν χαρτιά. Η συνθήκη του εγκλεισμού δεν είναι κάτι καινούριο. Από τότε που άρχισαν να υπάρχουν οργανωμένες κοινωνίες με νόμους και κανόνες η εξουσία έβρισκε αφορμές να περιορίσει ό,τι θεωρούσε διαφορετικό, ξένο ή επικίνδυνο, καθώς και ό,τι θεωρούνταν κατώτερο σύμφωνα με τα εκάστοτε κυρίαρχα κοινωνικά πρότυπα. Σήμερα βλέπουμε την εμφάνιση των κέντρων κράτησης, που  αποτελούν μια ακόμη φυλακή, έγκλειστοι της οποίας είναι όσοι δεν έχουν χαρτιά. Επιπλέον, βλέπουμε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης να διευρύνονται και να πολλαπλασιάζονται με τη δημιουργία των hot spot σε πολλές  πόλεις έξω από τον αστικό ιστό τους. Συγκεκριμένα τα hot spot, ενώ δημιουργήθηκαν με το πρόσχημα της καλύτερης διαβίωσης των προσφύγων με επιλογή των ίδιων να μένουν για όσο χρονικό διάστημα θέλουν, στην πραγματικότητα τους στερούν κάθε ελευθερία όπως συμβαίνει και στα υπόλοιπα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Οι βλέψεις  των οικονομικά και πολιτικά ισχυρότερων κρατών για κυριάρχηση στα εδάφη άλλων κρατών (Μέση Ανατολή, Αφρική, Λατινική Αμερική) προκαλούν μια μαζική μετακίνηση πληθυσμών. Κύριος στόχος της είναι η διεκδίκηση περιοχών με ορυκτό ‘πλούτο’*  ή άλλους φυσικούς ‘πόρους’* για την κάλυψη της ακόρεστης δίψας του κυρίαρχου πολιτισμού και του κεφαλαίου για ολοένα και περισσότερη ανάπτυξη, εξάπλωση και επιβολή. Τα σύνορα και τα έθνη δημιουργήθηκαν για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των εκάστοτε κυρίαρχων αυτού του κόσμου, καθώς και όλους όσους επωφελούνται οικονομικά από αυτήν την αυθαίρετη διαίρεση.Ανάμεσα  σ’αυτούς βρίσκονται  και κομμάτια της κοινωνίας  που έχουν ενστερνιστεί κάποια ιδέα ανωτερότητας  την οποία προσπαθούν να αποδείξουν μέσω πατριωτικής/εθνικιστικής  ρητορείας.  Τα κράτη με τα σύνορά τους και την ανάγκη τους για κοινωνικό έλεγχο επιβάλλουν την καταγραφή των κατοίκων τους και άρα το  φακέλωμα, με σκοπό τόσο την δημιουργία διαχωρισμών μεταξύ των εξουσιαζόμενων όσο και την κατάπνιξη κάθε ιδέας αντίστασης.

Το κράτος και τα ΜΜΕ προωθούν το ψευδοδίπολο πρόσφυγα-μετανάστη, το οποίο δημιουργεί ένα κλίμα συμπόνιας προς τους πρόσφυγες σε αντίθεση με τους μετανάστες, ενώ παράλληλα πολώνει τις μεταξύ τους σχέσεις. Για εμάς αυτός ο διαχωρισμός είναι δημιούργημα των εξουσιαστών και εξυπηρετεί για άλλη μια φορά τα συμφέροντα τους, χρησιμοποιώντας την τακτική του διαίρει και βασίλευε. Οι χαρακτηρισμοί αυτοί συγκαλύπτουν το γεγονός ότι η αιτία είναι και στις δύο περιπτώσεις  η ίδια: η βίαιη μετακίνηση πληθυσμών λόγω οικονομικών παραγόντων, κοινωνικοπολιτικών συνθηκών και πολέμων που προκαλούν τα οικονομικά ανεπτυγμένα κράτη.

Φυσικά οι μετανάστες/ριες –όπως και κάθε άλλη ετερόκλητη κοινωνική ομάδα- δεν αποτελούν ένα σύνολο στο οποίο οποίο οφείλουμε να στεκόμαστε άκριτα αλληλέγγυοι/ες και/ή με όρους φιλανθρωπίας Μπορούμε να συνδεθούμε με τον αγώνα τους μόνο στο βαθμό που αυτοί είναι διατεθειμένοι να αποτινάξουν τα εξουσιαστικά πρότυπα που έχουν υιοθετήσει. Καμία εθνικιστική/σεξιστική συμπεριφορά όπως και θρησκευτικοί δογματισμοί δε χωράει στους αγώνες μας. Δεν κάνουμε πίσω στα προτάγματά μας γιατί μέχρι να είμαστε όλοι ελεύθεροι κανείς και τίποτα δεν είναι ελεύθερο.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΚΡΑΤΗ, ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΕΞΟΥΣΙΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ  ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ

ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΧΑΡΤΙΑ, ΣΥΝΟΡΑ, ΕΘΝΗ  ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ  ΣΤΗ ΣΑΝΑΑ ΤΑΛΕΜΠ ΚΑΙ  ΣΕ  ΚΑΘΕ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟ/Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ/ΡΙΑ

*Τους συγκεκριμένους όρους δε τους ενστερνιζόμαστε ως συλλογικότητα, καθώς εναντιωνόμαστε στη λογική που διαχωρίζει τον άνθρωπο από τον υπόλοιπο φυσικό κόσμο και τον θέτει στη θέση του κυρίαρχου, και κατ’επέκταση τη φύση και τα άλλα ζώα προς εκμετάλλευση από αυτόν.

 

Αναρχική Συλλογικότητα
Μαύρο/Πράσινο